Projekt "Financijska pismenost" u našoj školi

Zadovoljstvo nam je predstaviti projekt „Financijska pismenost“ na kojemu su sudjelovali učenici 2.b i 4.b razreda (smjer: THK) naše škole zajedno s profesoricom ekonomske skupine predmeta Anitom Perkov Kalebota, te učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča zajedno s profesorima Lidijom Čargonjom, Josipom Klarićem i Milenom Rafaelić. 

Cilj je projekta pružiti učenicima vještine i znanje potrebno za donošenje financijskih odluka u svakodnevnim situacijama. Usvojenim vještinama i znanjima iz financijske pismenosti izbjegli bi tako rizike donošenja loših financijskih odluka čime bi osigurali bolju financijsku budućnost.

U istraživanju o razini ekonomske pismenosti (Japelli, 2010.) provedenom u 55 zemalja, Hrvatska je zauzela vrlo nisko 51.mjesto (iza se nalaze samo Meksiko, Peru, Venezuela i Južna Afrika). Rezultati doktorskog istraživanja o razini financijske pismenosti i uspješnosti o upravljanju osobnim financijama (Cvrlje, 2014.) ukazali su kako je preko 40% ispitanika u Hrvatskoj potpuno nepismeno ili nepismeno, a veliki postotak čine upravo mladi.

Naši učenici Roko Kraljević, Paula Kraljević i Nikolina Blahut (učenici 2.b razreda) i učenici Karla Ponoš, Renato Marić-Banje, Ivan Bučević i Niki Petrinović (učenici 4.b razreda) održali su prezentaciju putem Skypea. Prezentacijom su objašnjeni osnovni financijski pojmovi, razvoj novca, računi i kartice, rizici kod podizanja kredita, poslovanje mjenjačnice te su učenici na konkretnim zadacima objasnili kako racionalno trošiti i kako štedjeti.

Ovo nije prvi puta da naši učenici sudjeluju u ovakvom projektu. U travnju 2018.g. učenici Nikolina Blahut, Roko Kraljević, Paula Kraljević, Marijeta Biluš i Irena Mihovilović sudjelovali su na natjecanju iz financijske pismenosti „Europski kviz o novcu“ u organizaciji Hrvatske udruge banaka, te su zauzeli prvo mjesto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a od prijavljenih više od 200 škola s područja Republike Hrvatske, naši su učenici zauzeli 41.mjesto te su imali svih dvanaest točno riješenih zadataka, što nas čini ponosnima.

Veselimo se i budućim suradnjama sa školama! Očekujemo vaš poziv!

A kako nam je bilo, pogledajte u našoj galeriji…

 

 

 

 

Rate this item
(0 votes)