Kako je Potjeh tražio istinu - Gradsko kazalište mladih

Učenici i Potjeh u potrazi za istinom

 

U sklopu IKS Festivala naši su učenici odgledali hvaljenu  predstavu Kako je Potjeh tražio istinu u režiji Senke Bulić, a izvedbi Luke Nižetića.

Redateljica je i ovaj put pronašla inspiraciju u adaptaciji Ivane Brlić – Mažuranić, odjenuvši joj ruho scenskog minimalizma  i digitalne obrade što posebno privlači mladu publiku. U bajci prenesenoj na kazališne daske propituju se različti motivi; ljubav, istina, iskupljenje, karakterna obezličenost i povodljivost. Naime, kako Svarožić lijepo savjetuje Potjeha, samo odavanjem priznanja djedovoj ljubavi može se spoznati pravi put s kojeg je vrlo lako zastraniti.

Obrada Ivaninih priča zahtjevan je zadatak, no učiniti ga zanimljivim i autentičnim današnjem školarcu poseban je izazov. Upravo zbog toga raduje me pozitivna recepcija naših učenika kojoj je poglavito doprinijela očita glumačka talentiranost Luke Nižetića.  Svojom snažnom osobnošću oživotvorio je niz mitoloških bića poput Svarožića, Bjesomara kao i starog djeda Vjesta s unucima Potjehom, Marunom i Ljutišom.

 

 

Razgovarajući s učenicima, uočila sam kako je upravo njegova osebujna izvedba ostavila na njih impresivan dojam. Scenskih efekti uz nezaobilazne glasovne modulacije stvorili su multimedijalan ugođaj  blizak mladoj publici i vremenu u kojem žive.

Na kraju bih zaključila kako su učenici zaista pronašli istinu; onu koju je i sam Potjeh tražio. Ljubav, žrtva I karakterna postojanost dovoljan su udarac svakom  Bjesomaru s kojim će se kroz život susresti.

Rate this item
(1 Vote)