Trenutak za kazališni kutak

Tijekom ove veljače na velikoj pozornici splitskog HNK premijerno je izvedena opera Norma u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a pod ravnanjem maestra Antonija Pirolija.

Lik druidske svećenice, vokalno i vizualno oživotvorila je talijanska sopranistica Daniela Schillaci, već otprije poznata splitskoj publici dok je glavna muška uloga Polionea pripala tenoru Boži Juriću Pešiću.

Mladu Adalgisu uprizorila je Antonija Teskara, a od ostalih znakovitih imena treba spomenuti Ivicu Čikeša koji je utjelovio Orovesa, Norminog oca, poglavara Druida.

Učenici naše škole također su imali prilike dvadeset i šestog veljače upoznati se s ovom operom pod vodstvom profesorice Gabrijele Terzić i Nataše Poljak.

Uobičajena definicija opere glasila bi glazbeno, pjevano i scensko djelo koje nastaje na temelju pomno osmišljenog libreta. No, iza ove pomalo suhoparne konstelacije krije se nešto puno snažnije.

Svi oni koji poznaju i vole operu znaju kako ona predstavlja sukus snažnih životnih emocija poput ljubavi, strasti, mržnje i osvete. Opera, zapravo elegantno razmiče zavjese podsvjesnih nagona kojima su često motivirani naši postupci.

 

 

Stoga, Norma predstavlja ženu rastrganu silinom eruptivnih emocija. Naime, kao druidska svećenica ne smije voljeti neprijateljskog Rimljanina Polionea, no ona krši pravila i upušta se u tajnu ljubavi iz koje kasnije s njim dobije djecu. No, vrtlog patnje u koji upada sve dublje započinjete kada sazna da Polione ne ljubi više nju već mladu Adalgisu.

Taj trenutak obilježava začetak Normine slojevite emocionalne metamorfoze; od straha za svoju djecu, intenzivne ljubomore do goruće mržnje spram Polionea. Borba koja se odvija u osebujnoj heroini snažno je naglašena u zahtjevnim koloraturama, a kraj donosi njen tragičan završetak kao i ponovno probuđenu Polieoneovu ljubav.

Dok ovo pišem moram priznati kako me pomalo proganjala sumnja kako će učenici reagirati na nešto, tako ozbiljno i složeno kao što je opera?! Hoće li ta navodna digitalna generacija imati dovoljno strpljenja, volje da ne kažem hrabrosti unijeti se u vrtlog Norminih emocija?

Srećom, recepcija učeničkog tijela bila je iznenađujuće pozitivna, a ja sam naučila lekciju; ne treba robovati ispraznim generalizacijama. Stoga, parafrazirajući glasovitu izreku Dražena Siriščevića za sve učenike koji će postati ljubitelji opere donosimo nekoliko komentara!

 

Norma kroz učenički kaleidoskop

 

Opera Norma je sama po sebi umjetničko djelo koje govori o zabranjenoj ljubavi između Norme, Polionea i Adalgise. Najviše mi se sviđa vrhunac radnje u kojem vidimo pravo lice glavne junakinje Norme. Iskazivanje njenih emocija prema Adalgisi i djeci govori nam kakva je uistinu osoba.

Također, sviđa mi se žar ljubavi stalna borba kroz koju prolazi glavna junakinja; Polioneovo vjerovanje u pravu ljubav, a ne bezbroj bogova. Polione Noru smatra zlom bezosjećajnom osobom, no na samom kraju shvaća njenu pravu osobnost i požrtovnost za galski narod. Kao što brojne opere završe tragično, tako je i Norma završila smrću istoimene junakinje i Polionea isprepletenih u dubokom plamenu ljubavi. Djelo koje smo pogledali je jako emotivno i smatram kako je nadolazeće generacije trebaju pogledati ili barem znati ponešto o junacima ove ljubavne priče.

                                                                                                                                                                        Martina Ivčević, 1.a

 

 

 

Rate this item
(0 votes)