Antoničin mlin - posjet prošlosti

Učenici 1.a i 1.b razreda zajedno s profesoricama Marinom Marović i Ivanom Spahija posjetili su izletište Antoničin mlin na rijeci Žrnovnici u sklopu terenske nastave iz predmeta Poznavanje robe i prehrana.

Brašno u Antoničinu mlinu na isti način melje već 800 godina i posljednji je takav mlin, a sama rijeka Žrnovnica dobila je ime po žrnjevima, odnosno mlinovima na vodi. U mlinu se melju raž, pšenica i kukuruz i na taj se način dobivaju brašna koja nisu kemijski tretirana i nemaju u sebi nikakvih aditiva.

    

 Naši su nas domaćini lijepo ugostili i ispričali nam brojne zanimljivosti o samom mlinu, ali i o hrvatskoj mitologiji. Naučili smo da je brašno koje viđamo u trgovinama bijele boje jer je od jezgre zrna, glutena, ljepila zbog kojeg je moguće napraviti kruh, a pšenično brašno od cjelovitog zrna je smeđe boje i sadrži sve karakteristike samog zrna. Nakon zanimljivog predavanja, i sami smo prionuli napraviti vlastiti kruh od cjelovitog zrna. Bilo je tu raznih oblika kruha, a koji je oblik najbolji, procijenite sami.

Nakon radionice učenici su se opustili na livadi uz rijeku uz badminton i stolni nogomet, a oni najuporniji i najodvažniji zaradili su besplatne palačinke natjecanjem u skakanju u vreći. Terenska nastava je tako u veselom tonu privedena kraju, a još jedna zanimljivost koju su nam otkrili naši domaćini je da je uz rijeku pokraj mlina snimana jedna od scena popularne serije Igra prijestolja te da su glumci serije također bili oduševljeni ambijentom i samim mlinom.

Rate this item
(0 votes)