Posjet Zadru i Ninu

Učenici 1.b, 2.b i 3.b su zajedno s profesoricama Gabrijelom Terze, Silvijom Katić, Tatjanom Matošić i Anitom Perkov Kalebota posjetili Nin i Zadar u sklopu terenske nastave iz predmeta Povijest hrvatske kulturne baštine.


Prva postaja terenske nastave je bio grad Nin, u kojem su učenici posjetili Muzej ninskih starina u kojem su vidjeli mali, ali jedinstveni dio naše kulturne baštine.
Učenici su nakon posjeta muzeju obišli grad i pobliže se upoznali s njegovim spomenicima. Posebno ih se dojmio posjet antičkim ostacima foruma, katedrali Sv. Križa, najmanjoj katedrali na svijetu. Učenici su također vidjeli kip biskupa Grgura Ninskog, djelo slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.


Nakon Nina učenici su u pratnji nastavnica nastavili putovanje prema Zadru, gdje su uživali u šetnji u staroj gradskoj jezgri. U Zadru smo posjetili brojne znamenitosti, ostatke antičkog foruma, crkvu Sv. Donata, katedralu Sv.Stošije, Narodni trg.
Slobodno vrijeme nakon razgledavanja grada učenici su iskoristili za ručak, kupnju suvenira, slikavanje itd.
Svi su se vratili kući puni dojmova, obogaćeni novim saznanjima o kulturnoj baštini Nina i Zadra.

 

Dana 08.svibnja okupili smo se ispred škole u 8:00 sati kako bi nastavni dan proveli na interaktivan i uzbudljiv način miješajući prirodu i zrak sa upoznavanjem dva grada i njihovom kulturnom baštinom. Terenska nastava je započela u malom gradiću Ninu, smještenim nedaleko od Zadra. U njemu smo vidjeli manji prikaz skulpture Grguna Ninskog koji se još nalazi u Splitu i Varaždinu. Nakon kratkog obilaska muzeja naše putovanje se nastavilo ka Zadru gdje smo se slikali ispred crkve Svetog Donata dok smo slušali važne povijesne priče. Vesele trenutke proživljavali smo slušajući Zadarske orgulje te smo se obradovali podacima o njihovom poznatom Pozdravu Suncu. Slobodno vrijeme uz kavu i šetnju na suncu smo brzo potrošili te smo se u večernjim satima vratili u Split. Smatram da je ovakav način nastave za sve učenike zanimljiviji i lakše se pamti zato ga potičem u budućnosti škole.

Barbara Pavić, 3.b

Rate this item
(1 Vote)