9. MEĐUNARODNI FESTIVAL TASTE THE MEDITERRANEAN

Split će od 6. do 9. listopada postati gastronomsko središte Mediterana. Međunarodni Festival Taste the Mediterranean u grad podno Marijana dovodi vrhunske svjetske i domaće chefove čiji su restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama.

U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli, gostovat će chefovi iz sedam zemalja te će zajedno sa chefovima domaćinima spravljati mediteranske gala večere od šest slijedova praćene odgovarajućim vrhunskim vinima. Ekskluzivnu gozbu za sudionike festivala na večeri otvorenja pripremit će chef Zlatko Marinović Noštromo, a gradska Ribarnica za tu će prigodu biti pretvorena u elegantni restoran.

Po prvi put u vrijeme festivala održat će se i “Noći splitskih restorana”, manifestacija u organizaciji Taste the Mediterranean i trgovačkog lanca Tommy, premium partnera Festivala Taste the Mediterranean, koji je prepoznao vrijednost ove manifestacije za predstavljanje i promociju Splita, isplitske, odnosno dalmatinske gastronomije. Restorani uključeni u taj program, njih 15, Splićanima i turistima u petak 8. i subotu 9. listopada nudit će poseban mediteranski meni od tri slijeda i vino po popularnoj cijeni, te im omogućiti jedinstveni enogastronomski doživljaj. To su: Atlantida, Bajamonti, Brasserie on 7, Bokeria, Corto Maltese, Dujkin dvor, Fantažija, Konoba Fetivi, Konoba Marul, Mazgoon, Laganini, Pandora Greenbox, Portofino, Sidi bar i Šug. Okusi i mirisi Mediterana osjećat će se na svakom koraku u gradu, a Split će, kao autentično mediteransko središte bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa, pokazati i širok raspon svoje gastronomske ponude: od fine dininga do konoba.

Razmjena iskustava i umrežavanje s drugim mediteranskim zemljama, te edukacija učenika, studenata i profesionalaca, glavni su ciljevi Festivala Taste the Mediterranean. Stoga su na programu i kulinarski masterclassovi vrhunskih stranih i domaćih chefova, te radionice za učenike privatne ugostiteljske škole Wallner, visoke poslovne škole Aspira te srednje škole Jure Kaštelan u Omišu. I panel diskusija “Uči i ostvari svoje snove” namijenjena je mladim kadrovima koji žele ulagati u svoje znanje. Kako mladi kuhari, konobari i barmeni mogu osvojiti stipendiju Coca Coline akademije Raise the Bar za usavršavanje u prestižnim svjetskim kulinarskim školama, predstavit će Kruno Rozić, voditelj edukacije Akademije Raise the Bar. Slastičarka Tea Mamut , chefica Nikolina Putica, chef Deni Srdoč iz riječkog restorana Nebo i Tonči Drlje – voditelj gastronomije u visokoj školi Aspira. Svi će oni podijeliti svoje inspirativne priče o obrazovanju u internacionalnom okruženju.

I ove godine naša škola biti će domaćin Masterclasses chefova za profesionalce 2021, a program možete pronaći ovdje: http://www.tastethemediterranean.eu/masterclasses-chefova-za-profesionalce-2021/

Cijeli program možete pronaći ovdje: http://www.tastethemediterranean.eu/program-9-medunarodnog-festivala-taste-the-mediterranean-2021-grad-split-06-09-10-2021/

Popis chefova i gostiju: http://www.tastethemediterranean.eu/category/chefovi-i-gosti-2021/

 

Sve u svemu, bit će to uzbudljiva promocija Splita i Dalmacije kao vodeće mediteranske eno gastronomske destinacije te promidžba hrvatskog mediteranskog identiteta, prehrane i baštine.

Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za Unesco, Ministarstva turizma i HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije i TZ grada Splita.

 

Rate this item
(0 votes)
More in this category: « UČENIČKI SERVIS